Bývalé vedenie poistilo autá za 9 miliónov eur, dalo sa to za...

09.07.2012 Bratislava

Bratislava 9. júla (TASR) - Bývalé vedenie Ministerstva obrany (MO) SR, ktorému v minulom volebnom období šéfovali Ľubomír Galko (SaS) a neskôr Iveta Radičová (vtedy SDKÚ-DS), poistilo vozidlový park rezortu na štyri roky za deväť miliónov eur. Súčasný minister Martin Glváč (Smer-SD) tvrdí, že podľa prieskumu trhu sa dalo povinné zmluvné poistenie (PZP) uzavrieť za päť miliónov eur, čo považuje za megaškandál. Rezort chce preto zmluvu ukončiť.

"Zodpovední sú v prvom rade politickí nominanti SaS, ktorí dnes už na ministerstve nepracujú," povedal Glváč na dnešnej tlačovej konferencii s dôvetkom, že možno padnú aj trestné oznámenia. Podľa jeho slov je zmluva o PZP napísaná na dvoch stranách papiera formátu A4 nevýhodná, pretože sú nadhodnotené sadzby poistného, nie je možné rokovať o jeho znížení, kritériá tendra nie sú zapracované do zmluvy, poistky sú bez bonusov či malusov a druhý uchádzač ponúkol nižšiu cenu ako víťaz. "Vo viacerých prípadoch bol porušený zákon o verejnom obstarávaní a neboli dodržané princípy rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti," zdôraznil minister.

Rezort chce preto zmluvu ukončiť. "Túto zmluvu plniť nebudem," uistil Glváč. Na spoločnom stretnutí už ministerstvo informovalo zástupcu víťazného uchádzača o zistených porušeniach zákona a vyzvalo ho na uzatvorenie Dohody o ukončení Rámcovej dohody. MO následne vyhlási nové verejné obstarávanie, ktoré má byť plne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní s ohľadom na dodržanie princípu rovnakého zaobchádzania, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti.

Proces obstarávania na uzatvorenie PZP pre vozidlový park rezortu sa začal 26. júla 2011, keď vedúci služobného úradu schválil požiadavku na verejné obstarávanie. Následne 29. októbra 2011 bolo vydané oznámenie o verejnom obstarávaní. Premiérka Radičová ako zastupujúca ministerka 2. decembra 2011 najskôr pozastavila všetky prebiehajúce procesy verejného obstarávania na MO, no 21. februára 2012 povolila pokračovať v obstarávaní na PZP. Po voľbách 19. marca 2012 riaditeľ úradu pre investície a akvizície MO SR podpísal Rámcovú dohodu o PZP s víťaznou poisťovňou na sumu deväť miliónov eur a poistné obdobie od 1. apríla 2012 do 31. marca 2016.
 

Vyberte región